Co musisz wiedzieć o królikach jako żywności

Co musisz wiedzieć o królikach jako żywności

Niezależnie od tego, czy lubisz króliki jako pokarm czy nie, jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć o tym zwierzęciu. Króliki pochodzą z Europy, Azji Południowo-Wschodniej, Sumatry, Japonii, Afryki i Ameryki Południowej.

Woda

Posiadanie odpowiedniego zapasu wody dla królika jest dobrym pomysłem. Nie tylko jest to dobre dla ich ogólnego zdrowia, ale także potrzebują one wody do regulowania temperatury ciała. Jest to szczególnie prawdziwe podczas gorących miesięcy.

Nie jest rzadkością, że króliki stają się spragnione w upale, więc upewnij się, że mają dostęp do czystej, świeżej wody. Zadbaj o wielokrotne uzupełnianie wody w ciągu dnia, aby utrzymać je przy życiu.

Istnieje wiele opcji dostarczania wody – sekcja ta została zaczerpnięta ze strony . Możesz wybrać miskę, butelkę, a nawet automatyczne poidło smoczkowe. Ważne jest, aby zbadać najlepszą opcję dla Ciebie i Twojego króliczka, aby nie skończyło się to przesyceniem go wodą.

Niektóre króliki są wybredne w kwestii wody. Jeśli zauważysz, że Twój króliczek pije mniej wody niż zwykle, czas coś zmienić. Być może są przyzwyczajone do picia z miski, ale jeśli nie są, czas dać im nowe źródło wody.

Podczas gdy butelka na wodę może wydawać się sztuczką, jest praktyczną alternatywą dla miski. Nie tylko utrzymuje wodę w chłodniejszym stanie, ale także zapobiega rozwojowi glonów.

Możesz użyć butelki z wodą jako głównego źródła wody lub nawet dodać trochę aromatu do wody. Upewnij się, że przetestujesz mieszankę wody pod kątem smaku, zanim zaoferujesz ją swojemu królikowi.

Dobrym pomysłem jest również posiadanie zapasowego źródła wody dostępnego dla Twojego królika. Nierzadko zdarza się, że królik przewraca miskę lub po prostu nie jest zainteresowany wodą. Ważne jest również, aby regularnie czyścić miski i butelki. Pomoże to zapewnić, że woda dla Twojego królika jest wolna od obrzydliwych cząstek i żwiru.

Schronisko

Oprócz tego, że króliki są zabawne do oglądania, są świetnymi zwierzętami domowymi. Mogą żyć na małej przestrzeni, są łatwe w rzeźnictwie i dają dużo mięsa.

Oprócz mięsa, króliki są również wykorzystywane do produkcji wełny i bogatego w azot obornika. Hutch – aka królikarnia – jest bezpiecznym i pewnym miejscem dla Twojego zwierzaka. Są one również dobre dla twoich sąsiadów z podwórka.

Króliki są dobre w spożywaniu różnych warzyw i ziół. Ich kubki smakowe mogą być również kuszone przez środki chemiczne z Twojego ogrodu. Nigdy jednak nie karm ich sałatą.

Króliki są również łatwą ofiarą wypadków drogowych. Znane są również z tego, że są bardzo terytorialne.

Chociaż króliki mogą być wspaniałymi zwierzętami domowymi, cierpią również z powodu chorób i głodu. Króliki są znane z tego, że umierają z żalu, gdy są oddzielone od swoich towarzyszy. Są również łatwą ofiarą drapieżników.

Istnieje wiele odmian królików. Niektóre popularne rasy to amerykańska szynszyla, cynamonowiec i palominos.

Stanowią one świetne źródło pożywienia dla preppersów. Są również dość proste w hodowli. Mogą być bardzo ciche i mogą tolerować ekstremalne temperatury. Produkują również dużo mięsa w ciągu roku, co czyni je świetnym zwierzęciem rodzinnym.

Mają również bardzo krótki okres ciąży, co czyni je idealnym kandydatem na humana. Są również łatwe w rzeźnictwie, co czyni je bardzo praktyczną alternatywą dla wołowiny lub wieprzowiny. Można je karmić pelletem, sianem, a nawet świeżą zieleniną z ogrodu.

Fortyfikacja diety

Obecnie wzrasta zainteresowanie fortyfikacją diety królików. Ma to na celu zwiększenie wartości odżywczej mięsa króliczego. Coraz więcej badań w tym zakresie skupia się na witaminach, antyoksydantach oraz wielonienasyconych kwasach tłuszczowych n-3.

Mięso królicze ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Jego wysoka zawartość witamin sprawia, że jest dobrym pokarmem do fortyfikacji diety. Jego niższa zawartość sodu czyni go bardziej atrakcyjnym dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Ponadto, jego wysoka koncentracja fosforu i wapnia pomaga budować zdrowe kości.

Mięso królicze zawiera wysokie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Całkowita zawartość n-3 PUFA w mięsie królika jest szacowana jako procent zalecanego dziennego spożycia.

Króliki produkują dwa rodzaje odchodów. Miękki, o wysokiej wilgotności kał jest ponownie trawiony w nocy. Jest to znane jako koprofagia. W ciągu dnia króliki produkują twarde granulki.

Króliki mają wrażliwy układ pokarmowy. Dlatego też ich źródła białka muszą być wysokiej jakości. Jeśli nie są odpowiednio sformułowane, króliki mogą stać się niedożywione. Ponadto, króliki są podatne na choroby układu pokarmowego.

Badania wykazały, że królikom można podawać w paszy wyższe poziomy witaminy E. Może to zwiększyć stabilność oksydacyjną mięsa króliczego. Ponadto, ten składnik odżywczy może również zwiększyć całkowitą pojemność antyoksydacyjną.

Króliki mogą być również karmione paszą o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Siemię lniane jest dobrym źródłem kwasu a-linolenowego. Pomaga również zrównoważyć stosunek n-6/n-3 PUFA w mięsie królika. Dodanie siemienia lnianego do diety w ilości od trzech do sześciu procent może zapewnić użyteczny wkład n-3 PUFA.

Zakażenia związane z mięsem króliczym

Pomimo tego, że króliki są stosunkowo zdrowe, mogą przenosić i przekazywać ludziom kilka chorób, w tym pasożyty i bakterie. Infekcje te znane są również jako choroby odzwierzęce. Ludzie mogą się zarazić jedząc niedogotowane mięso zakażonych zwierząt lub wdychając unoszące się w powietrzu bakterie i owady.

Powszechne choroby związane z królikami obejmują infekcje dróg oddechowych, choroby skóry i biegunkę. Osoby z silnie obniżoną odpornością powinny również podjąć dodatkowe środki ostrożności w pobliżu zwierząt, aby uniknąć infekcji.

Króliki mogą również przenosić choroby odzwierzęce, jeśli są trzymane na zewnątrz lub są hodowane w złych warunkach higienicznych. Choroby te mogą powodować poważne schorzenia u ludzi. Kilka chorób odzwierzęcych może być przekazywanych ludziom poprzez ukąszenie zakażonego owada lub poprzez kontakt ze skażoną wodą lub ściółką.

Pasożyt zwany pierwotniakiem Eimeria powoduje kokcydiozę, czyli gorączkę królików. Jest to powszechna choroba, która może być śmiertelna. Zakażenie to występuje zazwyczaj u młodych królików. W ciężkich przypadkach potrzebne są zdjęcia rentgenowskie, aby potwierdzić zajęcie kości.

Króliki mogą być również nosicielami chorób odzwierzęcych, takich jak toksoplazmoza i encefalitozoonoza. Zakażenia te są wynikiem działania pierwotniaków, które są rozsiewane w moczu. W koloniach królików są one łagodnie zakaźne.

Te choroby odzwierzęce mogą być również przenoszone na ludzi poprzez ugryzienia lub zadrapania zainfekowanych królików. Osoby o poważnie obniżonej odporności powinny unikać kontaktu z chorymi zwierzętami domowymi, a przy ich obsłudze nosić jednorazowe rękawiczki.

Króliki mogą również przenosić grzyby i bakterie, które mogą być przekazane ludziom. Ringworm jest powszechnym grzybem, który jest często związany ze złymi warunkami sanitarnymi. Grzybica jest zwykle przenoszona przez bezpośredni kontakt skóra do skóry. Leki przeciwgrzybicze są często skuteczne w leczeniu grzybicy.

Występuje w Europie, Azji Południowo-Wschodniej, na Sumatrze, w Japonii, Afryce i Ameryce Południowej

Na całym świecie króliki są hodowane jako zwierzęta spożywcze. Ich skóry są również wykorzystywane do produkcji odzieży lub dodatków. Niektóre supermarkety zaczynają oferować świeże mięso królicze. W niektórych supermarketach można je również znaleźć w postaci zamrożonej.

Króliki należą do rzędu Lagomorpha. Są stworzeniami pełzającymi, co oznacza, że są aktywne o świcie i o zmierzchu. Preferują życie na łąkach lub w lasach. Można je również spotkać na pustyniach. Siedliska królików obejmują tereny podmokłe, łąki, lasy i pustynie. Najbardziej aktywne są o zmierzchu.

Dziki królik ma pełne, jajowate ciało z miękkim futrem i brązowym ogonem. Może ważyć od 0,4 do 2 kg. Przewidywana długość życia dzikiego królika wynosi około trzech lat.

Króliki są udomowione od średniowiecza. Króliki europejskie są hodowane na mięso i są również wykorzystywane do produkcji karmy dla zwierząt domowych. Inne rasy królików są hodowane dla przemysłu futrzarskiego. Istnieje około ośmiu gatunków królików. Niektóre pochodzą z Europy, Azji Południowo-Wschodniej, Sumatry, Japonii, Afryki i Ameryki Południowej.

Głównymi drapieżnikami królików są lisy rude. Istnieją jednak inne zwierzęta, które żerują na królikach. Puma jest adaptacyjnym gatunkiem generalistycznym, który można znaleźć w każdym głównym typie siedliska w Stanach Zjednoczonych. Dzieli również wspólny rodowód z jaguaremundi. Ma największy zasięg wśród dzikich ssaków lądowych na półkuli zachodniej.

Króliki są uważane za szkodniki w Australii. Istnieją przepisy wymagające od właścicieli gruntów kontrolowania ich populacji. Niektóre metody kontroli obejmują strzelanie i gazowanie.

Rzeźnie, które zajmują się małą ilością królików

Osoby zainteresowane hodowlą królików na mięso mają kilka opcji. Można je hodować dla celów hodowlanych lub sprzedawać przetwórcom mięsa. Tak czy inaczej, musisz ustalić, co możesz, a czego nie możesz robić.

Jest kilka oczywistych pytań, na które trzeba odpowiedzieć, zanim zaczniesz sprzedawać swoje króliki. Na przykład, jaka jest najlepsza rasa do hodowli i ile miejsca potrzebujesz? Ponadto, jaki jest najlepszy sposób na dostarczenie mięsa z punktu A do punktu B? Jeśli hodujesz króliki na mięso, musisz dowiedzieć się, jakie jest najlepsze miejsce do sprzedaży swoich wyrobów.

Najlepszym miejscem do sprzedaży królików jest sklep mięsny na zamówienie, a nie supermarket. Aby to zrobić, musisz określić swój punkt cenowy, rynek dla swojego produktu oraz najlepszy sposób na dotarcie z produktem do właściwego kupca. Najlepsi nabywcy mięsa są wytrawnymi kupującymi i będą oczekiwać, że zapłacą premię za najlepszą jakość. Na przykład, trzeba będzie rozważyć najlepszy sposób, aby uzyskać króliki z podwórka do ubojni.

W skrócie, hodowla królików na mięso jest wyczerpującym zadaniem. Małe, samotne stado może dostarczyć ci od 200 do 250 funtów mięsa rocznie. Jednak zdrowa locha z szybkim, ale bezpiecznym harmonogramem rozrodu może dostarczyć ci ponad dwa funty tygodniowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *